Pin It

Torpikek1 Large

A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában. A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt.

A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány. A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok.

A látássérült gyermekek „Lókötők” táborában 22 vak és halmozottan sérült gyermek vett részt. A tábor keretét egy "mese" adta, melyet a gyerekek közösen találták ki a hét folyamán.

Mindenki szerepet választott, majd saját jelmezt készített magának. A résztvevőknek csapatokat alkotva közösen kellett az akadályokat legyőzniük. A próbatételek lovon és ló nélkül egyaránt zajlottak, ügyességet, valamint kitartást, bátorságot igénylő feladatok végrehajtásával. A fóti terápiás központ kiváló helyszínt nyújtott a táborhoz, hiszen szenzoros park, kalandpark, mászóvár, játszótér, fűszerkert is a gyerekek rendelkezésére állt. Minden sikeres próbatétel után egy "fabatka" járt jutalomként, s természetesen a cél csapatonként a legtöbb fabatka összegyűjtése volt. A tábort egy vetélkedő zárta, melyben felidézték a hét összes programját kérdések formájában, összegezve a héten szerzett új ismereteket.

A gyermekek fejlesztéséről 4 lovasterapeuta, 1 fejlesztő pedagógus, 1 hidroterapeuta, 2 kézműves, 1 logopédus, 1 szomatopedagógus, 1 gyógytornász, és 6 gyógypedagógus gondoskodott. Munkánkat segítette egy gyógypedagógiai asszisztens, két nevelő tanár, és két állandó lovasterápiás segítő is. A táborokban összesen 14 önkéntes segítő működött közre.

Feherlo 4 Large

A „Honfoglalás" táborban 12 fő különböző típusú sérült gyermek vett részt: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, és halmozottan sérült gyermekek.
A tábor alapötlete azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek további ismereteket szerezzenek történelmünkről, a magyar nép eredetéről, képességeiknek, életkoruknak megfelelő szinten. Mivel a magyarok történelme elválaszthatatlan a lovakétól, így a lovasterápiás fejlesztő foglalkozások is szerves részeit alkották a tábor programjának. A kreatív foglalkozásokon elkészítettünk egy igazi „jurta falut” anyag lovakkal, figurákkal, tűzrakhellyel, levendulával töltött, saját maguk által festett illatzacskót, turulos medált, rovásírásos medált készítettek a gyerek. Egy délután meghívtuk a szülőket is egy közös programra, ahol a közösen elfogyasztott finom uzsonna mellett a gyerekek gitár és szintetizátor kísérettel kedvenc dalaikat énekelhették el, a bátrabbak még verseket is szavaltak.

„A fehér ló mondája” táborban a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói közül 12 fő vett részt.
A táborlakók közösen kutatták a régmúlt emlékeit, fedezték fel a honfoglalás korát, és a fehér ló történetén keresztül Pannónia elfoglalását. A táborlakóknak az egy hét alatt lehetőségük nyílt megismerkedni a honfoglalás kori emberek életével, kultúrájával, szokásaival, kiváló környezetben, jól képzett lovakkal. A projektzárás keretében a gyerekek a maguk készítette jelmezekben és díszletek között eljátszották A fehér ló mondáját. A hét folyamán a meghívott terapeuták tették még színesebbé, élménydúsabbá a résztvevők számára felejthetetlenné a táborban eltöltött időt.

A „Hupikék Törpikék” táborban szintén 12 kisgyermek vett részt, ahol a tábor kerettörténetét a jól ismert „Hupikék Törpikék” mese adta. A tábor során a Törpikék számos kalandba keveredtek, számos nehéz helyzetet, problémát kellett megoldaniuk, de ebben mindig segítségükre voltak „Táltos paripáik”. A tábor során a lovasterápiás foglalkozások kiegészültek különböző kreatív foglalkozásokkal, amelyeken a gyerekekkel közösen elkészítettük Aprajafalvát a gomba házikókkal, mindenki készíthetett magának mozgatható Hupikék Törpikék figurát és a Törpikék kék színű paripáját is. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásokon is igyekeztünk a komplex gyógypedagógiai fejlesztésre helyezni a hangsúlyt. A szenzoros park használata során igyekeztünk a gyerekeket sokféle típusú ingerhez juttatni annak érdekében, hogy a szenzoros ingerfeldolgozás zavarai csökkenjenek náluk.

Torpikek4 Large

Ezúton is köszönjük a MOL Új Európa Alapítvány támogatását, melynek segítségével ezen a nyáron sikerült sok kis gyermeknek nem csak élményekben gazdag, hanem terápiás szempontból is nagyon tartalmas nyári tábort szerveznünk, komplex élményterápiás programot megvalósítanunk. 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com