Pin It

1 Jugend Debattiert Budapest 18 10 2013 Img 7971

„Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?” Erről a kérdésről folytatott izgalmas vitát Budapesten Közép-és Kelet-Európa négy legjobban vitázó fiatalja. A középiskolai tanulók részére szervezett német nyelvű vetélkedő, a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjén az első helyezésért folyt a szócsata. Csehországból a 17 éves Dominika Perlínová aratott győzelmet.

A IX. kerületi Budapest Music Center nagytermében közel 300 néző követte figyelemmel a záróvitát, amely a következő egyértelmű szabályok szerint zajlott: négy tanuló, egy vitakérdés, 24 perces vita. Dominika meggyőzően lépett fel a nagyszabású sportrendezvények bojkottja ellen, és kiváló retorikai képességeivel elnyerte a zsűri elismerését.

„A vita művészetét az egyetemen és későbbi életem során is jól tudom majd hasznosítani ", kommentálta győzelmét a cseh lány. A döntő vitáig hosszú utat tett meg a két cseh, a lett és az ukrán fiatal: miután megnyerték saját hazájukban a regionális és az országos fordulókat, bejutottak a budapesti nemzetközi döntőbe, melynek előfordulóiban alaposan odafigyeltek vitapartnereikre, és kiemelkedő érvelésüknek köszönhetően bekerültek a legjobb négy közé. A részt vevő országok – Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna – két-két legjobb vitázójának jutalma egyhetes budapesti utazás volt, melynek során elmélyíthették retorikai ismereteiket és kapcsolatokat köthettek más országok fiataljaival.

2 Jugend Debattiert Budapest 18 10 2013 Img 8049

A Vitázik a világ ifjúsága arra ösztönzi a tanulókat, hogy kritikusan vizsgáljanak meg aktuális társadalompolitikai témákat. A német nyelvű viták során a diákok idegen-nyelvtudásukat használják és fejlesztik. „A vitára való készségben egy demokrácia minősége mutatkozik meg. Diktatúrában életveszélyes lehet az uralkodó véleménnyel szembeforduló szó, demokráciában viszont az ellenvélemény és kifejezése a létfenntartó oszlop.“ – emelte ki Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke a projektet a döntő elején tartott köszöntőbeszédében. Kassai Viktor, 2011-es év legjobb játékvezetője, a projekt magyar fővédnöke elmondta, hogy mivel munkája során neki is rengeteget kell érvelnie, ezért nagyon örül, hogy jelen lehet, és tanulhat a vitákból. 

A projekt támogatói a Goethe-Institut, az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Közhasznú Hertie-Alapítvány és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen. A projektet 2005-ben indították, és eddig 8 ország több mint 10.000 tanulója vett részt benne.

A VII. nemzetközi döntőt a Külügyminisztérium Német nyelvi képzési alapjának támogatásával valósították meg. 

A VII. nemzetközi döntő médiapartnerei az Origo.hu és a fluter – a politikai képzés szövetségi központjának ifjúsági magazinja. 

3 Jugend Debattiert Budapest 18 10 2013 Img 7574

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:
• németül: www.jugend-debattiert.eu, www.facebook.com/JugendDebattiertInternational
• magyarul: www.goethe.de/ungarn/jdi

 

A VII. Nemzetközi döntő résztvevői

1. hely: Dominika Perlínová, Csehország
2. hely: Alisa Sergiyenko, Csehország
3. hely: Maria Murašova, Lettország
4. hely: Dmytro Olijnyk, Ukrajna

További résztvevők (a 2013-as országos döntők nyertesei)

Észtország:
Liisi Soonvald, Tartu
Epp Mauring, Viljandi

Lengyelország:
Urszula Kuc, Radom
Jan Ciaptacz, Krakkó

Lettország:
Simons Rohļins, Riga

Litvánia:
Elena Živatkauskaitė, Vilnius
Mantė Bartusevičiūte, Vilnius

Magyarország:
Glöckl Szvetlána, Budapest
Krizsán Dániel, Baja

Oroszország:
Alexandra Rastvortseva, Szentpétervár
Serafima Orlova, Szentpétervár

Ukrajna:
Tetyana Struk, Lviv 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

•L•U•N•A• - 13:12

Luna-VégtelenségTávolság, vész és kételyek.Istenem...Mond mit tegyek?Otthonom elvész, s lelkem meggyötörve,de menetelek egyenesen előre.(Saját vers. A többihez majd rakok ki linket. :D )

krefiti - 12:39

Elküldenéd a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy Facebookon üzenetben?

SzKriszta - 19:12

SZÖSSZENETMindentől rettenetesen távol,Mégis bennem él a bizonyos mámor.Nem akarok senkit,és semmit,De egyszerre mégis mindenkit.(Saját vers,instagramon :sz.kriszta__ az összes megtalálható :) )

Elisaa19 - 13:10

Éreztem tekimteted Tudtam miért nézelMégsem tudtam megtenniHogy szemedbe belenézek

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Kattogó

  17.04.2018 17:03
  :D :D :lol:
   
 • Végtelenség

  17.04.2018 15:44
  Köszönöm szépen, hogy ki lett rakva. :) Remélem mindenkinek tetszeni fog. ^^
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com