Pin It

Dscf4182

„A tánc a mindenség lelke, minden mozog, minden forog, nincs megállás.
De az örök mozgásnak rendszeres szabályai vannak, üteme van, a lélek adja.”

(G. Hajnóczi Rózsa)

„Gyertek lányok karikába”
I. Országos Karikázó Fesztivál
2014. november 29.
DMK Csapókerti Közösségi Háza

A rendezvény hiánypótló a néptánc színes palettáján. Az országos fesztiválok színes forgatagában csak egyetlen táncanyag maradt ki eddig, mégpedig az, amikor a női táncosok mutatkozhatnak be önállóan. A Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes vezetősége előzetes felmérést végzett a néptáncoktató kollégák
között, akik nagy örömmel fogadták, buzdították őket a fesztivál és a verseny megrendezésére. Az ötlet közel egy éve született. 

A húsvéti ünnepekhez köthető leginkább a női körtáncok táncolása. Ebben az időszakban tilos volt a katolikus hívek közt, a böjt idején a tánc. Egyetlen táncot lehetett táncolni országosan: a szerelmet, a fájdalmat, a jövőt és a természetet megéneklő női karikázókat.

Nemcsak a böjt idején táncoltak karikázót. A nők csodálatos viseleteikben a templom előtt, a mise után, vagy egy-egy bál előtt, tánckezdésként, a hangulatot alapozták meg táncukkal, karikáztak egyet. A karikázónak nincs zenekari kísérete, mert saját énekre járják. 

Dscf4320

Az együttes 2014. október 2-án kezdte meg 25. jubileumi évét. Úgy gondolták, hogy egy újszerű rendezvénnyel indítják útjára a jeles esztendőt. A Debreceni Művelődési Központ Csapókerti Közösségi Háza ad otthont a fesztiválnak. 

A közösségi házzal 15 éve szoros együttműködésben szervezik meg a Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivált, amely garancia a sikeres lebonyolításra. Az I. Országos Karikázó Fesztivál napján délelőtt módszertani előadással kezdenek. Dr. Ratkó Lujza néprajzkutató tart előadást, aki által a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói is megismerik a karikázók rituális gyökereit. A résztvevők a délelőtt során keszkenőt varrnak Gönczi Antalné Tóth Aranka hímző, a Népművészet Mestere segítségével, valamint a Bihari Népművészeti Egyesület tagja, Kiss Jánosné a mézeskalács díszítésének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ebéd után 15 órától a magyar táncdialektusok karikázóiból láthat a közönség bemutatót, versenyt, a 3 tagú szakmai zsűri előtt. A fesztivál díjait a Főnix Néptáncegyüttes egyesületi vezetősége határozta meg.

Az I. Országos Karikázó Fesztivál grafikai munkáit Kónya Ábel képzőművésszel terveztették. Ötletüket a Nemzeti Kulturális Alap, a Debreceni Művelődési Központ, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Paksi Nikolett Csilla (az együttes tagja), a sárándi Szűrrátétes Műhely és a Főnix Néptáncegyüttes tagja, valamint a szülők támogatásával valósítják meg. 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com