Pin It

Logopedianapja2016

Évről évre nő a logopédiai ellátásra szorulók száma, nálunk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál idén elérte a 15 000-t. Ebben az évben a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, ami a nemzetközi adatok szerint a gyermekek 0,2%-ánál fordul elő. Ez a beszédzavarban érintett gyerekek 4,3%-a.

A diszpraxia idegrendszeri eredetű zavar, amely a mozgáskoordináció fejlődését érinti. Sérül az artikuláció pontossága, a beszédmozgások következetes végrehajtása. Általánosságban a diszpraxiás gyermekek beszéde egyhangú, dallamtalan, hangsúlynélküli. Van, aki képtelen egy szót azonos módon kiejteni, és van, akinek az egyes beszédhangok túl bonyolultak. A nehezen érthető beszéd befolyásolja az érintett gyermek társas kapcsolatait, kommunikációját, iskolai előmenetelét.

Mint a legtöbb esetben, a minél korábban kezdődő terápia itt is kulcsfontosságú.
Mivel a babák környezetükkel való kommunikációjának első formája a mozgás, melyre a későbbiekben a többi kommunikációs forma is épül, a mozgásfejlődés elmaradása a beszédfejlődés lelassulásához vezethet. 

Az iskolába lépés előtt álló, nyelvi elmaradással küzdő gyermek 52%-ánál a mozgás területén is tapasztalható alulműködés, de még a későbbiekben megjelenő olvasási zavar is kapcsolatban áll a mozgás- és nyelvi fejlődéssel.

Ezért érdemes odafigyelni a minél korábbi megsegítésre, fejlesztésre, mert kutatási eredmények támasztják alá, hogy 4-5 éves gyermekek mozgásügyessége annyit fejlődik ebben az időszakban, mint az azt követő 9 évben összesen.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az idei évben is nyitott nap keretében ünnepli az eseményt Budapest minden kerületében. A diszpraxia mellett más-, sokakat érintő beszéd- és nyelvi zavarokhoz kapcsolódó játékos foglalkozásokkal, szemléletes előadásokkal, tanácsadással, nyílt órákkal várjuk az érdeklődőket.

A részletes program, az alábbi oldalon tekinthető meg:
http://fpsz.hu/logopedia-europai-napja-2016-programfuzet/

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

Elisaa19 - 13:10

Éreztem tekimteted Tudtam miért nézelMégsem tudtam megtenniHogy szemedbe belenézek

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com