Pin It

Logopedianapja2017

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az idén hetedik alkalommal rendezi meg a Logopédia Európai Napját. E nap alkalmából a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat logopédusai felhívják a figyelmet a nyelvi és kommunikációs zavarok sokféleségére, azok lehetséges következményeire, a megelőzés, a fejlesztés, a verbális kommunikáció fontosságára.

A logopédiai ellátást nyújtó intézményeinkben megmutatjuk a szakszolgálati ellátás lehetőségeit. Beszédszűréssel, tanácsadással, nyílt foglakozással, különböző szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket, az ellátásban részesülő gyermekeket, szüleiket, pedagógusokat.

Az idei évben a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Kiemelten fontosnak tartjuk: a szakszolgálati logopédiai ellátásban a nyelvfejlődési elmaradások korai logopédiai szűrésének bevezetését, a nyelvi elmaradások korai felismerését és a logopédiai terápia mielőbbi megkezdését.

A nyelvfejlődési zavarral az óvodáskorúak 7-10 %-a küzd.
A nyelvfejlődési zavar a szókincset, a mondatalkotást, a beszédértést, végső fokon a teljes kommunikációs folyamatot különböző mértékben érintheti, így – lévén a nyelv a gondolkodás és tanulás közvetítő közege – az óvodai, majd az iskolai pályafutás során jelentős beilleszkedési, tanulási hátrányt jelent az érintett gyermek számára. E zavar nem azonos a beszédhangok ejtésének hibáival, melyek önmagukban elhanyagolható mértékben játszanak szerepet a gyerekek tanulási, társadalmi sikerességében. A nyelvfejlődési késés már hároméves korban, az óvodába lépéskor felismerhető.

Most először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 2016 őszén induló program keretében a kötelező óvodáztatással összhangban, az óvodába lépő hároméves gyerekek beszéd- és nyelvi fejlettségét szűri. A nyelvfejlődési késést mutató gyermekek további logopédiai vizsgálatban és kiscsoportos nyelvi fejlesztésben részesülnek. A korai szűréssel megelőzhető a nyelvi zavar legsúlyosabb formáinak kialakulása, hiszen a kezelést nem csak az 5 éves szűrést követően - hanem már két évvel korábban - tudjuk elkezdeni, így nyelvi hátrányaik jelentősen csökkenthetők.

A szülőket is bevontuk a mintaprogramba, mely a szülők figyelmét ráirányítja a gyermek nyelvi megfigyelésére, érzékenyíti őket a tudatos segítésre, felelősségvállalásra.

Azt várjuk a programtól, hogy 3-5 éven belül érezteti hatását, és az 5 éves korban eltérést mutató gyermekek aránya csökkenni fog, így a valóban súlyosabb beszéd- és nyelvi fejlődési zavarokat mutató gyermekekre jut majd több kezelési ideje a logopédus kollégáknak

A részletes program, az alábbi oldalon tekinthető meg: http://fpsz.hu/logopedia-europai-napja-2017/

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com