Pin It

2011. május 25-én, szerdán került megrendezésre Gyulán a Sclerosis Multiplex (SM) világnap. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete idén is felhívta magára a figyelmet a gyulai vár tövében. A rendezvényt délelőtt 11 órakor Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Emberek Országos Egyesülete (SMBOE) elnöke nyitotta meg, majd Kónya István fővédnök, a megyei közgyűlés alelnöke és Görgényi Ernő Gyula polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Lassan délfelé, a Harruckern János Közoktatási Intézmény Gyógypedagógiai Tagintézményének diákcsemetéi csaltak könnyet a megjelentek szemében. Mosolyogva énekeltek, szavaltak, zenéltek.

A gyulai vár közvetlen közelében, nemcsak az SM betegek, illetve hozzátartozóik, hanem úgynevezett civil segítők is részvettek. Herczegné Szabó Marianna elnöknő, a békés megyei SM egyesület nevében elismerését fejezte ki; Katona Nóra tagtársnak közösségi munkájáért,  Szilágyiné Sziklás Krisztina, a Pándy Kálmán Kórház SM Centrumának SM nővérének  áldozatkész munkájáért, Erdődi Sándor pártolótag otthonápolási tevékenységéért.

A szerda délelőtti megmozdulást, össznépi lufieregetés, és önfeledt beszélgetés zárta. Az SM Világnapját világszerte május utolsó szerdáján rendezik meg. Ezen a napon, délben, a remény színes léggömbjeit hagyják szállni a betegek, a velük együtt érzők, a rokonok, barátok, segítők.

A Sclerosis Multiplex: Ha a központi idegrendszer bizonyos részein tönkremegy az idegrostok velőhüvelye, a mozgások (reflexek) és/vagy a látás zavarával jellemezhető Sclerosis multiplex alakul ki. Bár a pontos okát még nem ismerjük, a legújabb elmélet az autoimmun betegségek közé sorolja, hiszen a test védősejtjei ilyenkor is saját testanyagra támadnak rá. (http://www.smboe.hu/hu)

Én személy szerint már jó 10 éve látom, ismerem az egyesület működését, mint családtag. A nyári programok, az Abilimpiai versenyek, nagyon sokat jelentenek a résztvevőknek, és ha még csak arra a 2-3 napra is, de feledtetik velük a mindennapjaik fáradalmait, fájdalmait és a betegséggel járó nehézségeit.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com