Pin It

Mez Ujmuezummeheknek Seprus P PeterBudapest első városi méhészete és az Új Múzeum Méheknek című rendhagyó kiállítás ezen a hétvégén utoljára várja a látogatókat. A Műcsarnok hátsó teraszán szeptember 29-én, vasárnap 17 órától tartják az utolsó tárlatvezetéseket, 18 órától pedig a kávézóban batyubált és táncos mulatságot rendeznek. A programok ingyenesek.

Búcsúzik a hétvégén a Közösségi Méz program és Budapest első városi méhészete, valamint utoljára látogatható az Új Múzeum Méheknek a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az érdeklődőknek szeptember 29-én, vasárnap 17 órától Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó tart tárlatvezetést, aki több alkalommal elnyerte „Az év méhésze" és „Az év méze" címeket a 240 méhcsaládot gondozó Csanaki Méhes Céh méhészeként. A második tárlatvezetést 17.30-tól a Közösségi Méz és az Új Múzeum Méheknek két szervezője, Erdődi Katalin kurátor és Kallós Viola projektmunkatárs tartja. A program 18 órától a Műcsarnok kávézójában folytatódik. Az Új Múzeum Méheknek egyik kiállítóterme a nyitás óta szavazóládaként is működött, és a látogatók az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányának felvetése mellett vagy ellen voksolhattak, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti. A bedobott szavazatokat vasárnap összesítik. Az eredményhirdetés után közösségi vacsora és batyubál várja a vendégeket a méz jegyében. Egytálétel lesz a fő fogás, de bárki hozzájárulhat valamivel a vacsorához, amit táncos mulatság követ. Az Új Múzeum Méheknek augusztus végén nyitott meg, és nagy érdeklődésre tartott számot. Több mint 800-an látogatták ezidáig a múzeumot, köztük iskolás csoportok és méhészeti szakemberek az ország különböző pontjairól és külföldről is. A három kaptárban július eleje óta termelt városi mézből is sokan vásároltak, így a készlet szinte teljesen kifogyott, de a vasárnapi záróeseményen még meg lehet kóstolni a finomságot. A programok ingyenesek, vacsora és batyubál, amíg a készlet tart!

Mez Ujmuezummeheknek Finger Group

Budapest első városi méhészete a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf koncepciója mentén valósult meg. A társadalmi és művészeti kísérlet minden szempontból izgalmas kihívás volt számukra Magyarországon, és az eredmények felülmúlták a várakozásaikat. A Közösségi Méz program egyik fontos eleme volt, hogy a méheket egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza, amelybe bárki jelentkezhetett. Az eredetileg húsz fősre tervezett csoport negyven fővel indult el különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevőkkel, akik a méhészkedés alapjait sajátíthatták el és közösen gondozták a kaptárokat. A résztvevők közül többen tervezik, hogy méhész végzettséget szereznek, és folytatják ezt a tevékenységet. Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től a nagyközönségnek is bemutatkozott Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. A három kaptárban három méhcsalád dolgozott szorgalmasan, és alig másfél hónap alatt 65 kilogramm mézet készítettek. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a városi méz minősége kiváló, és 93 százalékban a japán akác pollenjét mutatták ki benne, ami közkedvelt díszfa Budapesten is.

A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoztak. A Műcsarnok hátsó teraszán, a kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek makettszerű tereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a kiállítást. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. A rendhagyó intézmény tárlatvezetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítéssel, beszélgetésekkel, családi programokkal várta a látogatókat.

Mez Varosimez Halasi Dora

Bővebb információ a Közösségi Méz program blogján és Facebook oldalán:
http://kozossegimez.tumblr.com/
https://www.facebook.com/kozossegimez


A MÉZESHETEK VÉGE - Új Múzeum Méheknek finisszázs

Időpont: 2013. szeptember 29. (vasárnap) 17 órától

Búcsú a méhektől - utolsó tárlatvezetések a múzeumban
Helyszín: Műcsarnok hátsó terasz

17.00-17.30 Erdélyi Tibor, a Csanaki Méhes Céh ( http://www.csmc.hu/ ) méhésze, méhészeti szakelőadó vezetésével, aki többször elnyerte „Az év méhésze" és „Az év méze" címeket
17.30-18.00 A Közösségi Méz és az Új Múzeum Méheknek szervezőivel, Erdődi Katalinnal és Kallós Violával

18.00-tól: Szavazatszámlálás és közösségi vacsora a Műcsarnok kávézójában táncos levezetővel
- Az "Együk meg őket?" című kiállítóterem szavazóurnáiban összegyűjtött szavazatok összeszámolása és eredményhirdetés
- Közösségi vacsora és batyubál - a méz jegyében egytálétel lesz a fő fogás, ám mindenki hozzájárulhat valami finomsággal a vacsorához!
- Táncos levezető "Dancing Queen" jeligére - DJ: Miki keveRRRzzzzzz

Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst e.V., ERSTE Alapítvány, Institut für Auslandsbeziehungen

Együttműködő partnerek: Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), WESSLING Hungary Kft., Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com