Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Guardianpontcopontuk

Az amerikai kisgyermekek átlagosan 2 órát töltenek a TV előtt, a legtöbbször oktató programokat néznek. Egy kutatás fényt derített arra, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyerekek jóval kevesebbet tanulnak ezekből a filmekből, mint gondoltuk eddig — hacsak nincs ott velük egy felnőtt, aki maga is bemutatja a látottakat és ezzel segíti a megértést.

A kutatást a Temple és a Delaware Egyetem végezte, az eredményeket a Child Development folyóirat 2009. szeptember-októberi számában publikálták.

A kutatók 30-42 hónapos gyermekekkel dolgoztak, arra voltak kíváncsiak, hogy vajon megértik-e a cselekvést jelentő igéket a videókból. Általánosságban elmondható, hogy az igéket nehezebben értik meg a gyerekek, mint a tárgyak, élőlények elnevezéseit, a főneveket. Az igék megtanulása azonban különösen fontos, hiszen a mondatok magját alkotják, ragasztóként összetartják a szöveget. A kutatók a Sesame Beginnings program általuk módosított változatát használták a felmérésekhez, olyan részleteket vágtak ki, ahol a szereplők a gyerekek számára ismeretlen akciókat hajtanak végre és új szavakkal nevezték meg a cselekményeket (pl."nézd, ő daxol"). Az esetek egyik részében felnőtt felügyelete nélkül nézték a gyerekek a programot, míg a többi esetben egy felnőtt bemutatta azt a cselekményt, ami később feltűnt a képernyőn is. A kutatók ezután azt mérték, a gyerekek mennyire voltak képesek az új igéket megtanulni, és azokat a látott új cselekvésekhez kapcsolni. 

A 3 év alatti gyermekek felnőtt segítség nélkül nem tudták csak a felvétel alapján megtanulni az új ismereteket, és nem értették meg a videón megjelenő tartalmakat. Amikor azonban egy felnőtt támogatásával nézték a felvételeket, aki demonstrálta a látottakat, megértették a szavakat. 

A 3 évnél idősebb gyerekek azonban képesek voltak csak a videó programból megtanulni az igéket, és meg is értették a jelentésüket, akkor is, ha nem segítette felnőtt a látottak elsajátítását.

„Az igék megtanulása bonyolult” - mondja Kathy Hirsh-Pasek Lefkowitz, a Temple Egyetem Pszichológia Professzora, a tanulmány egyik szerzője. „A kisgyermekeknek szociális támogatásra van szükségük, felnőttek segítségére ahhoz, hogy a TV-ből megtanulják az igéket. Magukban nézni az oktatófilmeket közel sem annyira hatékony és oktató, mint ugyanezt egy felnőtt támogatásával tenni.”

A kutatás üzenete Hirsh-Pasek és társai szerint: „Az óriási oktatóvideó-kínálat, amely elárasztja a piacot és a 3 év alatti gyermekeket célozza meg, kutatásaink szerint nem alkalmas az egészen fiatal gyermekek nyelvtanítására.” 

A tanulmányhoz készült kutatást az Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development és a National Science Foundation támogatta.


ÚJPEST – Helen Doron Early English Learning Centre
Újpest, Petőfi Sándor u. 9.
Tel: +36 30 246 4386
Email: smileworld.kft@gmail.com
Web: http://ujpest.helendoron.hu 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com