Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Nyul1

Első születésnapjára a gyerekek többsége elkezd jelentést kapcsolni a szavakhoz. Édes, dallamos gagyogásuk közepette elkezdik megnevezni a dolgokat – labda, pohár, üveg, kutyus. S még azok is, akik sokáig nem szólalnak meg, gyakran próbálják gesztusokkal jelezni, amit szemükkel, szájukkal, orrukkal vagy lábacskáikkal érzékelnek.

Ezek kis lépéseknek tűnhetnek, hiszen a legtöbb egyévest olyan emberek veszik körül, akik a gyermek környezetében lévő összes tárgyra rámutatnak és megnevezik azt. De amint azt Pinker megfigyelései alátámasztják, a megfelelő szó-jelentés kapcsolat létrehozása nem egyszerű dolog. Hogy mennyire bonyolult? Képzeld el, hogy olyan emberek vesznek körül, akik egy számodra idegen, furcsa nyelven beszélnek. Egyszer csak egy nyúl szalad el melletted, és valaki felkiált ’Gavagai!’ Vajon mit jelent pontosan a szó? …

A ’nyúl’ nyilvánvaló megoldásnak tűnhet, de csak egy a számtalan logikus lehetőség közül. ’Gavagai’ vonatkozhat arra az adott állatra, de az is lehet, hogy szélesebb körű jelentéstartománnyal bír, mint például ’négylábú növényevő’ vagy ’mozgásban levő szőrös állat’ vagy ’Hogy fut!’ vagy ’Oda nézz!’ Hogyan képesek a gyerekek a megfelelő szintű általánosításra? Hogyhogy nem azzal telik az életük, hogy azon gondolkodnak, mit is jelenthet a ’nyúl’ szó? 

Veleszületett nyelvi programjuk alapján a gyerekek azzal az előfeltevéssel élnek, hogy a címkék a dolgok egészére és azok csoportjaira (bögrék, labdák) vonatkoznak, nem pedig egyetlen példányra.

Azért, mondja Ellen Markman a Stanford egyetem pszichológusa, mert veleszületett készségekkel kezdenek bele a nyelvtanulási játékba. Markman bebizonyította, hogy a szavak értelmének keresésekor a gyerekek nem kezdenek végtelen sok eshetőség tesztelésébe, hanem három alapvető következtetésből indulnak ki. Először is megértik, hogy a címkék egész tárgyakra vonatkoznak, nem pedig a tárgyak részeire vagy tulajdonságaira. Másodszor, arra számítanak, hogy a címkék a dolgok egy csoportjára (bögrék, labdák, nyulak), s nem pedig egyetlen példányra alkalmazandóak. Harmadszor pedig fontos a felismerés, hogy mindennek, aminek van neve csak egy neve, lehet. Ezek az előfeltételezések nem mindig vezetnek a helyes következtetésre. Pl. ’I’m not a noying’ – mondta Mr Wilsonnak Denisz a komisz, ’I’m a cowboy’, avagy ’Nem „noying” vagyok, cowboy vagyok’- (az anoying egybe írva idegesítőt jelent - a szerk.); de a fenti előfeltevések mégis sokat segítenek a szótanulás során. Az ’egész tárgy’ előfeltevésével élve a gyermek nem vesz számításba egy ’fül’ típusú címkét, amíg nincsen meg a ’csésze’ címke. Az ’egy tárgy egy címke’ gondolatnak köszönhetően a ’csésze’ szót már ismerő gyermek sose fogja azt gondolni, hogy a ’fül’ szintén csészét jelenthet, csak egy másik szó rá. „Ebben az esetben”- teszi hozzá Markman, „a gyerekek elfogadják annak a lehetőségét, hogy az új szó az adott tárgy valamely tulajdonságát írja le”. A szavak jelentése eleinte lassan bontakozik ki.

A 18. hónap táján azonban a gyerekek képességei robbanásszerű fejlődést mutatnak. Legtöbbjük hihetetlen tempóban kezd el új szavakat tanulni, akár minden két órában elsajátítanak egy új szót; és a megtanultakat elkezdik összekombinálni. A gyerekek nem pontosan ugyanakkor érnek el a nyelvfejlődés egyes mérföldköveihez; a különbség akár egy év, vagy egy kicsit több is lehet, és nincs rá bizonyíték, hogy akik későn kezdtek beszélni, a későbbiekben kevésbé folyékonyan beszélnének a többiekhez képest. Második születésnapja tájára a legtöbb gyerek már 1000-2000 szót begyűjtött, és belekezdett az olyan kétszavas mondatok gyártásába, mint a „nem alszik”, „minden nedves” vagy az „üveg lé”.


ÚJPEST – Helen Doron Early English Learning Centre
Újpest, Petőfi Sándor u. 9.
Tel: +36 30 246 4386
Email: smileworld.kft@gmail.com
Web: http://ujpest.helendoron.hu 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

Elisaa19 - 13:10

Éreztem tekimteted Tudtam miért nézelMégsem tudtam megtenniHogy szemedbe belenézek

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com