Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Lehetetlen helyzet nincs, csak tehetetlen ember van – tartja a mondás, ami akár a kőbányai Széchenyi István Általános Iskola mottója is lehetne. Sándor Zoltán igazgató és az általa vezetett tantestület mindennap bizonyítja, hogy a körülmények ellenére igenis képesek az itt tanulóknak mindazt a példát és lehetőséget megadni, amit az esetek jó részében csak a kivételes helyzetben lévők élvezhetnek.

Sok kollégám panaszkodik arra, hogy a gyermeklétszám folyamatosan csökken, lehetetlen helyzetbe kerül az oktatás, státuszok kerülnek veszélybe – mondja az igazgató, de mindjárt hozzá is teszi: Nekünk szerencsére ilyen gondjaink nincsenek. A környékünkön folyamatosan zajló építkezéseknek, ideköltözéseknek köszönhetően, az elkövetkezendő hat-nyolc évben, körülbelül nyolcszáz új gyermek kerül majd iskolánkba.

Ez a tanév immár a harmincegyedik a sorban, annak idején 1300 fővel indultunk, a 80-as évek elején már 2500 főre gyarapodott a tanulói létszámunk. Azután  2004-re csak 450 gyerekünk maradt, majd a kerületi összevonások eredményeként a létszámunk újra t 800 főre duzzadt fel. Az elmúlt öt év során sikerült konszolidálnunk a helyzetet, jelenleg csaknem félezer a diáklétszámunk. Úgy vélem, ez ideális a tantestülethez és a pedagógiai programunkhoz mérten is.

Természetesen a folyamatosan változó gyereklétszám nálunk is fejtörést okozott, tavaly is csak két új osztályt tudtunk indítani. Profiljukat tekintve az egyik testnevelés tagozatos, a másik két tannyelvű német tagozatos, de időközben kibővültünk egy drámapedagógiai, művészeti osztállyal. Amennyiben tanulócsoportonként vizsgáljuk a létszámunkat, akkor  az alsó három osztály két-két osztállyal működik, negyediktől hárommal, hatodiktól pedig  már néggyel. 

Ez az iskola számtalan plusz programot kínál a diákoknak. Ezt hogyan, miből tudják megtenni?

Nagy szükség van arra, hogy változatos kínálatot nyújtsunk az idejáró diákoknak, különösen, hogy tanulóinknak csaknem 40 százaléka hátrányos helyzetű.

Az Újhegyi lakótelepen, ahonnan diákjaink jelentős része jár be,  főként kétkezi munkások laknak, az értelmiségi réteg alig haladja meg a tíz százalékot. Mindez egyben azt is jelenti, hogy nekünk kell a tanulók számára biztosítani olyan lehetőségeket, amelyeket sajnos otthon nem kaphatnak meg. Tulajdonképpen ezeknek a diákoknak köszönhetjük, hogy megtanultunk pályázni. Igyekszünk minden adódó lehetőséget kihasználni ott, ahol csak lehet. Rengeteg dolgot sikerült elérnünk ebben az igen rossz gazdasági helyzetben, amely ránk is hatással van, nem beszélve a gyerekekről, no meg a szüleikről. A pályázatírás mellett kézenfekvő lehetőségekkel is élünk annak érdekében, hogy a plusz programokhoz szükséges forrásokat előteremtsük. Délutánonként például az iskola bizonyos részeit kiadjuk, így működik nálunk például egy felnőttoktatási intézmény is, de különböző rendezvényeknek is helyet adunk, hiszen az így befolyt bevételekből olyan korszerűsítéseket tudunk végezni, amilyenekre ezek nélkül nem lenne módunk.

Mondana néhány példát?

Csak a teljesség igénye nélkül: olyan számítógépes parkkal rendelkezünk, amely diákjaink számára állandóan rendelkezésre áll, természetesen internetes kapcsolattal. Igyekszünk olyan eseményeket, programokat szervezni, melyek valóban élményt jelentenek a gyerekeknek, táborokat, kulturális gálát, úgynevezett hosszú téli hétvégéket szervezünk, van diáksport szakosztályunk és erdei iskolát működtetünk.

A teljes írás a digitális, lapozható Mentor Magazin 2011. márciusi számában olvasható: www.mentormagazin.hu. (A magazin a címlapra kattintva válik megnyithatóvá, az oldalakba klikkelve pedig a szöveg felnagyíthatóvá, jól olvashatóvá.)

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

krefiti - 17:49

Lazítsatok egy kicsit Valentin-napon. :)

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com