Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Új szótár jelent meg a hazai internetes palettán márciusban. A Topszótár.hu az eddigi online megoldások hátrányait orvosolja, és az első hallásra furcsán hangzó "szórakozva szótárazni" fogalmat is megvalósítja.
Manapság egyre többen választják a hagyományos, nyomtatott szótárak helyett az online megoldások kényelmét. Gyorsaságuk és könnyű kezelhetőségük ellenére azonban sok, eddig megoldatlan anomália is fémjelezte a működésüket, ami rontott a felhasználói élményen.

Akik próbálták már az internetet segítségül hívni egy idegen szöveg megértéséhez, biztos találkoztak hasonló problémákkal: ha valaki pontos eredményre vágyott, valamelyest tisztában kellett lennie egy-egy szó jelentésével, mivel a találatokat relevancia nélkül listázták ki a különböző rendszerek, megnehezítve ezzel a helyes választást. Ugyancsak problémát jelentett, hogy a rendhagyó nyelvtani szabályokra sem hívták fel a "gyanútlan" felhasználó figyelmét, így könnyű volt hibázni a további munka során. A közelmúltban megjelent, hazai fejlesztésű Topszótár alapítói pont az ilyen hiányosságok kiküszöbölésére vállalkoztak, amely 3 év folyamatos fejlesztés után, most márciusban valósult meg.

A hatékonyság érdekében a Topszótár jelentéscsoportokba rendezi a keresési eredményeket, és a több szófajú szavaknál szófajokra lebontva kapjuk a találatokat. A lista elejére természetesen a leggyakoribb kerül, ahogy például a "book <http://topszotar.hu/angolmagyar/book>" kifejezésnél is látszik. Számos jelentéshez példamondatot is társítottak, ami kontextusában mutatja be egy-egy szó helyes használatát.

Jelentős előrelépés az eddigi szótárakhoz képest, hogy a fokozott, ragozott vagy többes számú alakokra való kereséskor sem kell az eredeti szótövet kitalálni, hogy a szótár megmutassa az alapjelentést. Ilyen esetekben automatikusan a tőszavat kapjuk eredményként, és megjegyzésként megtudjuk azt is, hogy az adott szó melyik alakjára kerestünk. Például ha a "wrote <http://topszotar.hu/angolmagyar/wrote> " szó jelentésére vagyunk kíváncsiak, akkor találatként a write ige jelenik meg. A Topszótár figyelmeztet a szavak rendhagyóságára is, ami nagy segítséget jelenthet a szavak tanulásánál.

"Nekünk is sok kényelmetlenséget okozott korábban, hogy szótárazáskor párhuzamosan kellett az internet gyorsaságára és a kézi szótárak alaposságára támaszkodni. Ezért egy olyan rendszer létrehozását tűztük ki célul, amely a hátrányok elhagyásával összevonja a két formátum előnyeit, és még némi kikapcsolódási lehetőséget is nyújt szótárazás közben" - utalnak az oldalon fellelhető egyéb opciókra a Topszótár alapítói. Az alapok mellett ugyanis beépítettek olyan, a mindennapjainkat az angol nyelvvel összekötő funkciókat is, mint viccek és slágerek szövegeinek fordítása, vagy a mindenki által ismert akasztófajáték, amelyek révén könnyedebbé válhat az egyébként unalmas szótárazás.

A készítők víziója ezzel még nem valósult meg teljesen, a távlati tervek közt olyan - online szótáraknál korábban nem látott - újítások is szerepelnek, mint az egy perces nyelvtani gyorstalpalók, vagy tematikus szószedetek, amelyek mellett a kikapcsolódás eszközei is bővülni fognak.

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 Pengir Hird600x87

Üzenőfal

Elisaa19 - 13:10

Éreztem tekimteted Tudtam miért nézelMégsem tudtam megtenniHogy szemedbe belenézek

krefiti - 09:18

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen és Facebookon üzenetben is tudtok nekünk írni, küldeni!

krefiti - 09:16

Boldog nőnapot minden leányzónak!

Csemer Erika - 16:34

Egy szó száz mondat,Egy élet egy remény,S valahol az élete véget ér,Tudod valahol élnék,De te meg öltél.Legyen szebb a jövönk,Bár nem biztos hogy te akarod,Legyen végre hűség,Legyen szeretet

Csemer Erika - 16:27

Egy fény megérintett s elhozta a szívembe a fényt,de talán te vagy az a fény ami belőlem hiányzik,de az a fény lassacskán ki hunyt belőlem...Egy fény ami talán a mi fényünk :D

krefiti - 23:02

El tudnád küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre is az írást? Az üzenőfalon nem biztos, hogy a teljes megjelenik. Vagy akár facebookon is, üzenetben.

Csemer Erika - 21:34

Vártam rád ahogy csak lehetett, de tudod vissza húzott a félelem, el mondanám hogy vártam rád, el mondanám ha lenne bennem bátorság,el mondanék mindent de túl sokat vártam rád,ennyi volt, nem várok rá

Csemer Erika - 21:31

Vártam rád ahogy

la petit mort - 12:12

Üdv mindenkinek!

krefiti - 13:05

Instán is tudtok követni miket: https://www.instagram.com/krefitimagazin/

Csak tagoknak

Legutóbbi hozzászólás

 • Késő lesz...

  14.03.2018 00:00
  Nagyon jó, imádom! ❤
   
 • Erdő

  03.03.2018 15:21
  Szuper!!! ❤️
Oldal tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com