Mi teszi biztonságossá az FFP2 szájmaszk típusát?

FFP2 szájmaszk

Többféle maszk típusból válogathattunk az utóbbi időben, mióta a világjárvány kitört. Sokan házi készítésű designer darabokat hordanak, de vannak, akik olyan maszkok mellett döntöttek, melyek orvosi körökben használatosak, ezek részecskeszűrő félálarcok, melyeknek a jele FFP (Filtering Facepiece Particulare).

Teljesítményük, szűrési hatékonyságuk és legnagyobb teljes alászívásuk alapján 1, 2 és 3 osztályba sorolhatók. Ilyenek a sima kék vagy fehér orvosi maszkok, de ezeknek oldalán be tud áramlani a levegő, náluk biztonságosabb választás az FFP2 szájmaszk és a FFP3 szájmaszk, melyeknek a számozása a szűrőosztályt jelöli, ezek a légzőmaszkok kiszűrik a baktériumok, vírusok, por, pollen és a szmog részecskék több mint 95% -át.

A FFP2 szájmaszk szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Ebből adódóan az FFP2 szájmaszk a COVID-19 fertőzéstől is védelmet biztosít. A környezeti levegőtől függő légzésvédő eszközök rendeltetése, hogy a levegőben levő szennyező anyagnak belégzéssel a szervezetbe jutását az egészséget nem károsító (eltűrhető) szintre csökkentse, azaz, hogy még ha meg is kapjuk a vírust, de olyan kismértékben jusson a szervezetünkbe, hogy azt könnyűszerrel le tudja az immunrendszerünk győzni.

Bár ez azt is jelenti, hogy nem várhatunk el teljes körű, azaz 100%-os védelmet ezektől az FFP2 szájmaszkoktól, de mégis megóvhatjuk magunkat, a veszélyeztetett társainkat a megbetegedéstől.