A játszótéri eszközök pozitívumai

A gyermekkor kulcsfontosságú értéke és legfontosabb fejlesztő hatású foglalatossága a játszás. Szerencsére általában egy gyereket sem kell állandóan noszogatni erre a tevékenységre, hanem természetesen jön nekik ez a vágy. A szülők feladata pedig, hogy figyeljenek a különböző játéktevékenységek minőségére, hogy minél inkább hozzájáruljanak a csöppségek egészséges fejlődéséhez.

A játszótéri eszközök pedig azok, amelyek ezt a célt rendkívül hatékonyan kiszolgálják. Ilyenkor nem csak a gyerekek fizikai ereje és képességei fejlődnek, hanem a lelkük és a személyiségük is nagyon pozitív változásokon megy keresztül. A játszótéri eszközök általában tágas téren helyezkednek el, így a gyerekek szabadon tudnak szaladgálni, mászkálni és sok örömteljes élménnyel tudnak gazdagodni. Eközben pedig fejlődik a mozgáskoordinációjuk, az egyensúlyérzékük és a kreativitásuk is.

Egy játszótéri eszközökkel teli helyen kapcsolatba kerülnek további ifjoncokkal, így a szociális készségük is fejlődik, ahogy megtanulnak kapcsolatokat létrehozni és másokhoz alkalmazkodni.

A hozzáértő szakemberek pedig kimutatták, hogy a játszótéri eszközöknek nagyon kedvező hatása van a központi idegrendszerre és rendkívüli módon tudják ingerelni az agy különböző területeit is.

A legnépszerűbb játszótéri eszközök közé tartozik:

– a hinta, melynek ritmikus mozgása megnyugtató hatással van a gyerekekre

– a játszóvár, mely komplex módon segíti a gyerekek képességeinek a fejlődését

– a csúszda, mely fejleszti a térbeli tájékozódást

– a homokozó, mely fejleszti a kézügyességet

– a mérleghinta, mely javítja az egyensúlyérzéket és a koncentrációt

– a rugós játék, pedig a szórakozás mellett az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt javítja