A rugós játékok is a hasznos időtöltést szolgálják

Az otthoni kertbe vagy a játszóterekre betelepíthető rugós játékok, már nem minden esetben egyedül használhatóak, mivel léteznek már többszemélyesek is. Ezek a játszóeszközök mind hasonló élményt kínálnak, mint a hinták vagy a libikókák és hasonlóan sok pozitív fejlesztő hatásuk is van. Ezek közül néhányat megemlítve emelnénk ki, a koncentráció és az egyensúly érzék fejlődését a billenési pont érzékelése által, a mozgáskoordináció fejlődését, illetve a gondolkodási készségre gyakorolt pozitív hatását is.

Ha valamit teljesen komolyan vesznek a gyerekek, az a játszás. Megfigyelhető, hogy csupán egy óra játszás után mennyivel jobban tudnak koncentrálni például az iskolában a következő tanórára, így a kellően felszerelt iskolai játszóparknak fontos szerep jut. Egy jól felszerelt játszótér pedig akkor teljes, ha kiváló rugós játékok is vannak a lehetőségek között.

Mióta ember az ember, a játszás is az életének a része és azért különleges tevékenység mert nincs benne semmi magasabb cél vagy érdek, hanem pusztán a játék öröme a lényeges. a rugós játékokra is ez igaz és csupán néhányat megvizsgálva a pozitív fejlődési hatások közül is láthatjuk, hogy mennyi előnye van. Tehát hamis dolgot állít az, aki szerint ez egy elpazarolt idő, aminek nem volt semmi eredménye a gyerek életére nézve. Ráadásul még a stressz és a feszültség mértéket is oldja és a játszás öröme feltölti a gyerek lelkét pozitív érzelmekkel.

Ha egyensúlyzavarral küszködik némely gyerek, a rugós játékok nagy mértékben tudnak ezen segíteni és a térérzéke is nagymértékben átalakul.