Szerepjátékok a kreativitás és fantáziavilág fejlesztéséért

szerepjáték, játékok

A szerepjátékok kimeríthetetlen lehetőséget kínálnak gyermekeink fejlesztésére és szórakoztatására egyaránt. Nem is feltétlenül szükséges hozzá drága eszközöket beszereznünk, akár egy-egy plüssfigura is elegendő lehet ahhoz, hogy elinduljon a móka. A gyerekek nagyon élvezik, amikor a szerepjátékok révén különböző karakterek bőrébe bújhatnak, és más szemén keresztül nézhetik az őket körülvevő világot.

Az egyszerű szerepjátékokhoz hasznos kiegészítő lehet néhány puha, textilből készült ujj- vagy kézbáb is, melyek segítségével izgalmasabbá tehető a bábozás élménye, egy-egy történet elmesélése, mese illusztrálása.

A bábozás általi szerepjátékok a kommunikáció játékos fejlesztésében is segítséget nyújthatnak, szívesebben tanulják meg a gyerekek a mondókákat, verseket, dalokat, ha egy kedves figura segít nekik ebben. Arról nem is beszélve, hogy szerepjátékokkal észrevétlenül fejlődik a kreativitásuk, fantáziájuk és képzelőerejük, de a kézügyességre és finommotorikus készségekre is pozitívan hatnak.

A mai, kütyükkel átszőtt életünkben igazi felüdülés lehet mind felnőtt, mind gyerek számára egy kis „analóg” játék, amely során a résztvevők csupán a képzeletük segítségével legalább olyan izgalmas világba csöppenhetnek, mint a képernyő előtt ülve, és ennek a fajta szerepjátéknak nem ismert egyetlen káros hatása sem. Az online tér adta lehetőségek ehhez képest csak silány másolatok.