Hogyan ellenőrizhetjük, hogy egy könyvelő megbízható –e?

A cégek számára kulcsfontosságú az a könyvelő, aki a vállalkozás gazdasági ügyeit, a könyvelés feladatait, illetve az alkalmazottak bérszámfejtését intézik. Egy jó és meg bízhatót könyvelőt azonban nem egyszerű találni. Nagyon sokszor kerülünk olyan nehéz helyzetbe, hogy egy megbízhatatlan és meglehetősen felelőtlen könyvelőt bízunk meg a céges könyveléssel.

Fontos, hogy mielőtt megbíznánk valakit a gazdasági ügyeink kezelésével, meggyőződjünk arról, hogy valóban felelősséget vállal –e a munkájáért: számos esetet hallhattunk már, amikor a könyvelő hibájából kellett a vállalkozónak bírságot fizetni.  Még a legjobb könyvelők esetében is van egy minimális esély arra, hogy hibázik a gazdasági szakértő, de ilyen helyzetekben egy becsületes könyvelő vállalja a könyvelésbe csúszott hibákért a felelősséget, hogy ne az ügyfelét érje a kár.

A könyvelés pontosságáról, a könyvelő megbízhatóságáról tájékozódhatunk korábbi ügyfelektől. Ezért is érdemes az ismeretségi körünkben is körbekérdezni, hátha ismernek a barátaink olyan könyvelőt, akivel kapcsolatban pozitív tapasztalataik vannak. Emellett fontos megnézni, hogy milyen áron vállalja a könyvelést az adott szakértő, hiszen a túl alacsony és a túl magas ár is elárul valamit a könyvelőről.