A híres műgyűjtő üzletasszony sikere

művészeti festmény

Az orosz származású filantróp, gyűjtő és vállalkozó Dasha Zhukova számára sok minden megváltozott az elmúlt évtizedben. Csak az elmúlt két évben ünnepelte új házasságát (a görög hajózási örökössel, Sztavrosz Niarchosszal), harmadik gyermeke születését és 40. születésnapját.

Több időt tölt New Yorkban, ahol az Upper East Side-on él, és minden egyéb személyes életében bekövetkezett változás közepette közszereplői útjának következő szakaszába lépett. Kortárs Kulturális Garázsközpontját teljes értékű múzeummá alakította. Elindított egy magazint – Garage néven is –, amelyet eladott a Vice Media-nak, majd újra felvásárolta. Hatalmasságát és szakértelmét a világ néhány legnagyobb művészeti intézményének igazgatótanácsában kamatoztatta. Egy előremutató művészeti és ingatlanipari vállalkozásba kezdett. És mindeközben tovább építette hírnevét, mint saját jogán erős műgyűjtő.

Nem mintha az elfoglaltság újdonság lenne számára. Amikor 10 évvel ezelőtt először készítettem interjút Zsukovával, nemrégiben alapította a Garage Centert (amely három évvel később Garage Museum of Contemporary Art-ra változtatta a nevét) Roman Abramovicssal, akkori partnerével, akitől 2017-ben elvált. Mark Rothko festményeinek egy csoportját mutatta be 150 millió dollár értékben a Garage-ban, és Marina Abramović performanszművészeti sztár alkotásaiból készült kiállításra készült. Belépett a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum igazgatótanácsába, és segített Michael Govan igazgatónak kölcsönöket szerezni a szentpétervári Ermitázstól. Befektetett egy művészeti startupba, az Artsy weboldalba; a Pop brit divatmagazin szerkesztője volt; és arra készült, hogy átköltöztesse Garázst egy központibb moszkvai helyre, a Gorkij Parkba. Francis Bacon és Lucian Freud több millió dolláros remekműveit összegyűjtő Zsukova – ahogy már akkor is írtam – gyorsan „nemcsak az új Oroszország szimbólumává vált, amely a közelmúltban több milliárdot akart befektetni kulturális erőfeszítésekbe, hanem az ország vásárlóerejének is. a feltörekvő piacokon általában.”