A műanyag ablak tisztítása

műanyag ablak étkezőben

Most, hogy elmúltak a húsvéti ünnepek, rövid ideig megnyugodhatunk az ünnepek előtti nagytakarítás fáradalmaitól, és jó esetben levonhatjuk a megfelelő tanulságokat is. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen módszerrel dolgozunk, mert bizonyos esetekben az időt és fáradtságot is spórolhatunk, ha megfelelően átgondoljuk a munkafolyamatot.

Vegyük például ablakok tisztítását. Fontos kiemelni először is, hogy a mostani, korszerű műanyag ablak sokkal könnyebben tisztítható bizonyos szennyeződésektől, mint egy régebbi, fa nyílászáró. Ennek tudniillik az a fő oka, hogy a fából készült kereteknek erezete van, és ebbe sokkal makacsabbul be tudnak ülni a szennyeződések, míg egy műanyag ablak esetében, ahol többnyire a keret PVC felszíne egységes, sima.

A műanyag ablakok kereteinek lemosása azonban sok takarításkor még a legkönnyebb feladat lehet, ha az utána következő rémálomra gondolunk: az ablaküveg tisztítására. Ha jobbra törlöd, vízszintes csíkok lesznek, ha fentről-lefelé, akkor meg függőlegesen díszelegnek a csíkok a napfény sugarában. Szükséges azonban az, hogy mindenképpen rémálom legyen az ablakmosás? A válaszunk az, hogy nem! El is áruljuk, hogyan.

A titok a műanyag ablakok tisztításához használt felszerelés kiválasztásában rejlik. Nem kell más, mint egy vödör hideg vízhez adott mosószer és minimális mennyiségű ecet, egy nedves törlőkendő vagy mosogatószivacs, egy minőségi ablaktisztító és egy foszlástól mentes törlőruha. Ezekkel az eszközökkel egy szempillantás alatt kristálytisztává varázsolhatja a műanyag ablak minden részét. A csíkokat törlés után ugyanis a csapvíz magas kalciumtartalma okozza, amelyek kialakulását egy kis ecet hozzáadásával könnyedén megelőzhetünk.

Reméljük, hogy ezzel a rövid cikkünkkel sikerült hozzájáruljunk valamelyest a következő nagytakarítás sikeréhez, hogy a házimunka ezentúl ne gyötrelem, hanem kikapcsolódás legyen!