A történelem órák felpörgetése

diákok tanórán

Ki ne fogadta volna örömmel, ha az iskolában történelem órákon a tankönyv bemagolása helyett filmeket nézünk, kirándulunk, utazunk, terepismeret által tanulunk?

Sajnos az iskolai keretek, egy tanóra intervalluma ezeket nem teszik lehetővé rendszeresen, csak ritkán van ilyenre lehetőség, ezért ott marad a tankönyv. Azonban ma már az internet előnyeinek kiaknázásával is sokkal izgalmasabbá lehet tenni az órákat. Egy karizmatikus történelem tanár például levetíthet film jeleneteket egy-egy történelmi tananyagnál, illetve Google maps-en is kalauzolhatja a diákokat óra alatt, és behozhat virtuális térképen izgalmas csata helyszíneket, koronázási helyszíneket, vagy egyéb történelmi események helyeit.

Bemutathatja a diákok interaktivitása által olykor drámai módon, órai improvizált színjátékkal is akár egy király és egy hadvezér kapcsolatát, vagy akár órai vita játékkal is lehet érvelni, mondjuk egy szárazföldi csata és egy tengeri csata előnyei-hátrányai közötti különbségekről. És akár homlokra ragasztható történelmi személynevekkel is lehet kitalálós játékkal felpörgetni a diákok történelem tudását, illetve motiválni is őket ezáltal a tanulásra.

Számos módja van tehát annak, hogyan lehet érdekesebbé tenni, feldobni az órákat, ehhez fontos, hogy a tanárnak is legyenek ötletei a tárházában, és legyen motivációja ezek megvalósítására, az órák izgalmasabbá tételére. Hiszen közös érdek, hogy az órák ne üresjáratok legyenek, hanem tartalmasan, jó közös emlékeket gyűjtve tölthessék el az időt mind a diákok, mind a tanárok.