Mit takar a könnyű fizikai munka kifejezés?

Könnyű fizikai munka, ablaktisztítás magas épületen

Azt már mindenki ismeri, hogy alapvetően a munkaköröket két nagy csoportba szokás osztani, a szellemi és a fizikai munkák csoportjába. Ugyanakkor a fizikai munkák alatt is többféle teherbírású munkakör van, ezért nem lehet egy kupac alá venni az egészet.

Hiszen más az a fajta fizikai munka, amikor cementet kell cipelni 40 fokban, és más az, amikor könnyebb árukat kell csomagolni egy raktárban. Könnyű fizikai munka alatt azokat a munkaköröket kell érteni, melyeknél a napi tevékenység elvégzéséhez szükséges a munkahelyen való járkálás, mozgás, mégis általában adott a leülési lehetőség.

Meghatározott súlyt emelhet csak fel könnyű fizikai munka esetében a munkavállaló, ez pedig maximum 10 kg. De általában az 5-10 kg közé esik. Valamint az is szempont a könnyű fizikai munkák esetében, hogy a munkavégzés szobahőmérsékleten történjen, mely normál körülménynek számít. Ugyanis a közepes szintű fizikai munkáknál ez már eltérhet 5 fokkal, a nehéz fizikai munkáknál pedig már akár extrém magas, 30 fok feletti, vagy extrém alacsony, 10 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat.

Nem beszélve a cipelhető súlyoktól, amelyek szintén eltérnek a könnyű fizikai munkáknál említett 5-10 kg-tól. Általánosságban elmondható, hogy könnyű fizikai munkákra elsősorban nőket keresnek, hiszen a másik két kategóriából ők már eléggé kiesnek. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiak ki lennének zárva a könnyű fizikai munka lehetőségeiből, ők is csomagolhatnak és pakolhatnak könnyebb árukat, de érthető, hogy a nőket leginkább ez a kategória tudja még a fizikai munkák világán belül megszólítani. Amennyiben pedig a tényleges lehetőségek is érdekelnek egy munkakeresésben levő személyt, akkor érdemes ellátogatni a biztoskesz.hu oldalára.